Pomelo (Şadok) Meyvesi Yetiştirme Yöntemleri ve Kazancı
Pomelo ya da bilinen diğer ismiyle şadok, sedef otugiller familyasının alt kollarında yer alan turunçgillere bağlı citrus türündendir. Çin greyfurtu, ağaç kavunu, şadok ve pomelo gibi isimlerle bilinir.
Şadok, Güneydoğu Asya kökenli bir ağaç olup, ülkemizin güney kesimlerinde de yetişebilir. Portakal ile greyfurt arasında bir meyve olduğunu söyleyenler vardır. Fakat boyut olarak bunlardan çok daha büyüktür. Zaten bundan dolayı “ağaç kavunu” gibi bir isimle anılır.
Pomelo (Şadok) Özellikleri
Pomelo ya da şadok olarak bilinen meyvenin özellikleri genel olarak şu şekildedir:
- Ağaçları oldukça büyüktür.
- Kabuğu yeşil ile sarı arasında bir renge sahiptir. Şekil olarak ise yuvarlak ya da armuda benzeyebilir.
- Yaprakları oldukça büyüktür ve uzunlukları 20 cm’ye kadar ulaşabilir.
- Çiçekleri salkım şeklinde olup, oldukça büyüktür.
Şadok ağacının kendi için farklı türleri vardır. Bu türler genel olarak benzer özellikler gösterse de, bazı farklılıklar olduğunun da bilinmesi gerekir. Bu türler ve bunlara ilişkin açıklamalar şu şekildedir:
Reinking
Bilinen en eski çeşitlerden birisidir. Meyvesi oldukça büyüktür ve içi ise beyaz renklidir. Beyaz şadok çeşitleri arasında en fazla tercih edilen olduğu söylenebilir.
Chandler
ABD’de en fazla yetiştirilen tür olarak dikkat çeker. Bu türün ağaçları çok büyüktür. Orta seviyeden daha fazla verim elde edilir. Tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişebilir.
African Shaddock
Kabuk kalınlığı 8 mm olan bir türdür. Rengi ise genellikle sarıdır. Bir tane meyvenin ortalama ağırlığı 225 gr, çapı ise 76 mm’dir. Her meyvede ortalama 15 adet çekirdek bulunur.
Red Shaddock
Sarı ve pürüzsüz bir kabuğa sahiptir. Meyve şekli basık bir yuvarlaktır. Tadı hafif ekşimsi ve tatlıdır.
Pomelo (Şadok) Yetiştiriciliği
Ülkemizde Akdeniz Bölgesinin bazı noktaları, bu meyve için uygun şartlara sahiptir. Tohumdan ekilebileceği gibi aşılama yöntemi de kullanılabilir. Tohumdan çimlendirme tercih edildiğinde, limondaki gibi bir sürecin izlenmesi gerekir. Suyun içinde 1-3 gün arası bekletilen çekirdekler, daha sonra torf, toprak ve perlit karışımına ekilmelidir. Toprağın sık sık nemlendirilmesi gerekir. Çimlendikten sonra fidan haline gelene kadar uygun bir noktaya alınmalıdır. Daha sonra ise dikim alanına nakledilebilir.
Şadok yetiştiriciliği esnasında uyulması gereken şartlar ve bilinmesi gereken hususlardan bazıları şu şekildedir:
- Dikim yeri: Güneşli ya da yarı güneşli alanlar tercih edilmelidir. Bunun dışındaki alanlarda söz konusu ağacın yetişme imkanı yoktur.
- Toprak: Humuslu ve drenajı yüksek toprağın tercih edilmesi gerekir. Bu husus son derece önemlidir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- İklim: Soğuklara çok fazla dayanan bir bitki değildir. En fazla -3 dereceye kadar dayanabileceği söylenebilir.
Pomelo Meyvesi Kazancı
Pomelo, ülkemizde ve Avrupa’da çok fazla bilinen bir meyve değildir. Görenlerin genel olarak ilgisini çektiği söylenebilir. Fiyatı ise çok pahalı değildir, ortalama 7-10 TL arasında olan bir meyve olduğu söylenebilir. Fakat bir tek meyvenin ağırlığının çok fazla olduğu düşünüldüğünde, burada elde edilecek gelirin fazla olacağı söylenebilir. Örneğin bir tane meyvenin ortalama 2 kg geldiği düşünüldüğünde, ürün başına 15 TL gibi bir kazanç elde edilmesi söz konusu olacaktır.
Akdeniz bölgesindeki narenciye bahçelerinin olduğu bölgelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Farklı bir ürün çeşidi olacağından dolayı önemli bir kazanç kapısına dönüşebilir. Fakat ciddi bir Pazar araştırmasından sonra bu meyvenin yetiştiriciliğe başlanması çok daha uygun olacaktır.
Pomelo Meyvesi Yararları
Pomelo meyvesi, farklı yararları ile dikkat çeker. Aşağıdaki maddeleri okuduğunuzda, hemen pomelo tüketmek isteyeceksiniz. Şadok meyvesi yararları şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler.
- Yorgunluk hissinin kaybolmasını sağlar ve enerji verir.
- İçerisinde yer alan hesperedin gilikoziti sayesinde kılcal damarların çok daha güçlü olmasını sağlar.
- Mide rahatsızlıklarını engeller, riskleri azaltır.
- İçerisindeki spermedin sayesinde hücre yenilenmesini destekler.
- Serbest radikallerle savaşır ve yaşlanmayı geciktirir.